Hemsedal är det självklara valet för vintersemester.

Sök & klicka här för ledigt boende
Priserna som redovisas är per person och inga övriga avgifter tillkommer. Priserna har dessutom en valutagaranti så priset kommer inte justeras pga. valutaändringar.
Nycklar och liftkort
Nycklar hämtas ut i receptionen för respektive boende. Liftkort hämtas ut i receptionen i Mountain Village Välkomstcenter 1 eller Hemsedal Alpin Lodge Välkomstcenter 2 vid ankomst eller första skiddagen. Se faktura för mer info kring respektive boende.
Vägtullar
Det finns runt 50 betalstationer i Norge, de flesta med automatisk betalning. Andra har separata filer för AutoPASS och för manuell betalning.
Automatiska betalstationer
De flesta betalstationer i Norge är automatiska. Det innebär att du helt enkelt passerar utan att stanna. Ditt registreringsnummer fotograferas och avgiften dras automatiskt från ditt konto. Har du inte registrerat ditt kreditkort via Internet, kan du i stället stanna och betala på någon bensinstation i närheten – följ skylten ”KR-service”.
Om du inte stannar till och betalar inom tre arbetsdagar får du en faktura med posten utan någon extra debitering. Fordon som inte är registrerade i Norge faktureras genom Euro Parking Collection plc (EPC) i London.
Övriga betalstationer
Vissa betalstationer har olika filer för AutoPASS och manuell betalning. Tänk på att du riskerar böter om du kör förbi i AutoPASS-filen utan avtal om AutoPASS.
Reflexväst
Minst en reflexväst per bil är obligatoriskt.
Mobiltelefon
Det är ett lagbrott att tala i handhållen mobiltelefon under körning.
Dubbdäck.
Användning av dubbdäck är tillåtet från 1 november till första söndagen efter påskhelgen.
Även om det är lagligt att köra med dubbdäck under denna period, måste du betala dubbdäck vid körning i Oslo. Kostnad 35 Nok per dygn
Betala via App.
Det går att betala avgiften vi appen ”Bil i Oslo”. Appen finns att ladda ner i Appstore och Google Play.
Betala på plats.
Betalstationer finns vid infarterna till Oslo där man kan köpa dagsbiljetter. Biljetten gäller från inköpsdatum och placeras synligt i bilens ruta.
Om det händer en olycka
-
Brandkår: 110
-
Polis: 112
-
Ambulans: 113
Motorstopp & väghjälp
-
NAF: 810 00 505 (lokal taxa)
-
Falken: 02 222 (gratisnummer)
-
Viking: 06 000 (gratisnummer)
Övrigt
Hastighetsgränser
Vanligen är hastighetsgränsen på norska vägar 80 km/tim.
- Bostadsområden: Ibland så lågt som 30 km/tim. Se upp för farthinder i vägbanan, de är inte alltid skyltade.
- Tätbebyggt område/stadsområde: 50 km/tim.
- Tvåfilig väg och motorväg: 90 km/tim eller 100 km/tim.
- Fordon med högsta tillåtna last över 3,5 ton samt motorfordon som drar husvagn får inte överstiga 80km/tim, även om den lokala hastighetsgränsen är högre. Fordon som drar husvagn utan broms med vikt över 300 kilo får inte överstiga 60 km/tim även om den lokala hastighetsgränsen är högre.
Bergspass
I bergspass finns det ofta långa nedförsbackar som kan orsaka att bromsarna blir överhettade. Det kan dock undvikas genom att lägga i en låg växel(samma växel du skulle använda om du körde upp för backen). Då behöver du inte bromsa så hårt, vilket i sin tur betyder att bromsarna inte hettas upp lika fort.
I uppförsbackar får bilen jobba extra mycket vilket kan leda till att den blir överhettad. Håll ett öga på bilens temperaturmätare.
Bilkörning och alkohol
Alkohol påverkar omdömet och körförmågan. Den lagliga gränsen går vid 0,2 promille alkohol i blodet. Rattfylleri ger allvarliga påföljder. Vissa mediciner ska undvikas om du tänker köra bil. Dessa är märkta med röd varningstriangel.
Strålkastare
Liksom i Sverige måste alla fordon alltid ha halvljuset tänt under färd. Det gäller även motorcyklar och mopeder. Att ha med sig extra glödlampor till strålkastarna rekommenderas.
Säkerhetsbälten
Säkerhetsbälte är obligatoriskt. Alla barn måste vara ordentligt fastspända i godkänd utrustning som lämpar sig för deras ålder, storlek och vikt. Barn som är kortare än 1,35 meter måste ha sina egna barnstolar, spädbarn ska ligga i barnsäng. Barn som väger mer än 36 kg eller som är över 1,35 meter långa kan sitta i vanligt säte.
Däck
Sommardäck måste ha minst 1,6 mm mönsterdjup och på vinterdäck måste mönsterdjupet vara minst 3,0 mm. Fordon får inte användas om de inte har tillräckligt väggrepp för vägbanan. Under vintern måste du använda vinterdäck med eller utan dubbar. Åretruntdäck kan också användas. Användning av dubbdäck är tillåten från 1 november till första söndagen efter påskhelgen. Dubbdäck får även användas utanför dessa perioder om vädret så kräver.